DÍDAC GALLEGO, El 3 de Vuit, 5.10.2007, Sr. Corral, vostè no sap per a què serveix una vegueria?

Vostè, que forma part de la classe política catalana, regidor de l’ajuntament de S. Llorenç d’Hortons, i pel que sembla Conseller Nacional d’ICV, no em dirà que desconeix el que diu l’Estatut de Catalunya que segurament va votar... !

Pel que sembla, ho desconeix. Com també que els regidors d’ICV de Vilafranca, Sant Sadurni, Banyeres, Cunit, Argençola -potser m’en deixo algun-, han votat favorablement per la Vegueria Penedès. Adreci’s a ells, que li poden donar les seves raons en defensa de la Vegueria i la utilitat que se’n pot esdevenir.

Si no en té prou, la Plataforma va facilitar bonament al seu Ajuntament el llibre editat fa més d’un any on exposem les raons per les quals defensem la Vegueria Pròpia.

Potser no ho sap, però vostè s’enganya i enganya la gent quan diu que les vegueries només seran unes divisions administratives que tindran les mateixes competències que les diputacions... L’Estatut de Catalunya deixa clar que la Vegueria és la divisió territorial adoptada per la Generalitat per a l'organització territorial dels seus serveis, cosa que implica més competències que les diputacions. A més, no ha sentit a dir que segurament la nova llei electoral catalana tindrà com a circumscripcions les futures vegueries?

No vulgui diluir la potencialitat de les futures vegueries. Cada vegada, al revés del que voldrien aquells que s’han instal·lat a la Diputació de Barcelona, queda més clar que la Vegueria tindrà molta importància en la futura Catalunya. Ara, doncs, que encara no estan prou definides, cal esmerçar-se a aconseguir-les.

No sé d’on treu que una vegueria penedesenca seria un mal negoci per als municipis petits i que hagi d’implicar la disputa permament entre les ciutats més importants del territori. Ni tampoc que es faci qüestió de la capitalitat. Nosaltres entenem d’una altra manera el funcionament possible de la Vegueria. De primer cal dir que els serveis, contrariament al que vostè afirma, seran molt mes propers als ciutadans penedesencs.

Quant a l’ajuda als municipis petits, potser caldria fer un llistat de les que s’han rebut, poble per poble, des de l’actual Diputació, i veure el que s’han gastat proporcionalment en ciutats com l’Hospitalet i d’altres.

Veig, doncs, que el seu article fa palès el seu desconeixement del paper que pot tenir la Vegueria, de la proximitat dels serveis, així com de l’equilibri funcional que li poden donar les 4 comarques semblants que l’integrarien. Del dilema entre gestió i identitat, vostè tria una tercera possibilitat, que és precisament la millor que pot garantir la Vegueria Penedès: una bona gestió, gràcies a la proximitat, dels interessos i a la identitat dels seus ciutadans, els quals, amb més pes dins un àmbit al seu abast, podran corregir les actuacions dels seus representants. No podria ser que això no agradés a alguns polítics, que haurien de passar l’examen més a prop de casa...?

Com també podria ser que alguns polítics, que ens ataquen de conservadors, i que es diuen progresistes, vulguin fer seva la dita “més val boig conegut que savi per conèixer”, per cert molt conservadora.

Per acabar: contestant no fa massa a un altre “fan” de la Diputació de Barcelona, el sr. De la Cruz, li donàvem algunes dades útils per a la seva informació. I, si no en té prou acudeixi a www.vegueriapenedes.cat.

DÍDAC GALLEGO SERRANO de la PLATAFORMA PER UNA VEGUERIA PROPIA