Comunicat 169 - L’ÀMBIT PENEDÈS, ARA SÍ !!! - 30.07.2013


La noticia és aquesta: el Govern de la Generalitat, en la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts dia 30, va donar llum verda al decret que regula la creació del nou àmbit territorial format per l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia. És una notícia bona, boníssima per a les nostres comarques, és una victòria de totes les persones i col·lectius que des de fa set anys han lluitat pel reconeixement de la singularitat del Penedès i perquè disposés d’instruments idonis per encarar el seu futur.


Convé recordar tanmateix que la llei de creació de l’Àmbit Penedès va ser aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya el dia 14 de juliol del 2010, és a dir fa més de tres anys.  A què es deu un retard tan considerable? Hi ha influït el fet que el setembre del 2010 es dissolgués el Parlament i es convoquessin eleccions. El govern, després de set anys de tripartit, va canviar de color polític i va passar a mans de CiU, i no va ser fins 21 de desembre del 2011 que va sortir a informació pública el projecte de decret. Si fins aquí el termini ja és exagerat, el que no té cap mena de justificació és que hagi hagut de passar més d’un any i mig per a la publicació del decret definitiu i més tenint en compte que, pel que diu la nota del govern, sembla que no diferirà gaire del projecte que va sortir a informació pública. El que sabem és que dins del mateix partit de govern hi ha hagut estira-i-arronses, persones que han jugat fort a favor que sortís el decret (i a favor, per tant, que es complissin les lleis del Parlament de Catalunya!) i gent que han posat tota mena de pals a les rodes en funció de mesquineses i interessos personals. Algun dia se sabrà tot!



Ara ens queda esperar la immediata publicació del decret al Diari Oficial de la Generalitat. Aleshores ja l’analitzarem en detall i en parlarem extensament. Però com hem dit sembla que se’n mantenen els continguts bàsics, entre els quals la possibilitat que alguns municipis de l’Anoia manifestin, en un termini de dos mesos, la voluntat de formar part de les Comarques centrals (fet aquest que pensant en l’Alta Anoia sempre ha tingut clar la PVP). Caldrà ara redactar el nou Pla territorial parcial del Penedès i desplegar tot el que l’àmbit comporta, una tasca que segurament s’allargarà, però que voldríem que es fes amb la màxima celeritat. El que és cert en qualsevol cas és que ara som ja en un camí sense retorn un camí en què hi haurem de ser tots per aconseguir fer realitat les expectatives que ara se’ns obren.