Comunicat 194, Resposta a les Declaracions de Pere Regull a Penedès Televisió, 04.08.2015

 

 

La gent de la PVP ens crèiem de vacances, desprès de la roda de premsa celebrada el passat 22 de juliol i del comunicat 193 (podeu consultar a vegueriapenedes.cat), però el dia 31 en una gravació feta a RTV Penedès al programa Diàlegs amb l’alcalde, poques hores després de saber-se que Pere Regull, no anirà a la llista de “Junts pel Si”, les hem hagut de suspendre a corre-cuita:  en aquesta entrevista (reproduïda en bona part a l’Informatiu de RTV del dilluns 3), l’alcalde/diputat fa tot un seguit d’afirmacions polèmiques com a mínim, i que pel pobre nivell d’argumentació que desplega, fan tota la impressió de voler justificar el seu rotund fracàs com a diputat en la defensa de la Vegueria Penedès, fet que ens obliga a respondre, procurant tot el respecte a la persona, però amb tota la claredat i contundència.

 

L’alcalde de Vilafranca, ha tingut 5 anys per fer viable un compromís que ha repetit una i altra vegada de defensa de la Vegueria, fins i tot havia dit que dimitiria si per culpa de CiU la Vegueria no tirava endavant que és el que ha acabat passant. Doncs ara resulta que la culpa no és de CiU, és dels altres polítics de l’Anoia, el Baix Penedès i del Garraf, que no han fet la seva part de la feina. Doncs ara resulta que el problema és que des del territori no es fa prou pressió, perquè segons ell, els alcaldes i els parlamentaris es mouen per la pressió de la gent; i ens preguntem, no hauria de ser per la voluntat majoritària del poble i en defensa del bé comú? I els compromisos adquirits? I els continguts dels programes electorals? I els acord dels consells nacionals dels partits? I els acords dels plens municipals de la immensa majoria dels municipis de la Vegueria demanant-la? Com pot un alcalde devaluar d’aquesta manera els solemnes pronunciaments de les institucions com la que ell presideix? Tot això es paper mullat?

 

El mateix Pere Regull afirma que el que ha de fer el Parlament i els diputats és legislar i fer lleis. Un Parlament que no es capaç de legislar la llei electoral catalana i de modificar la llei de Vegueries, en defensa d’un territori que és el vuitè àmbit, amb els mateixos drets que els altres set... mostra la seva  irresponsabilitat, al no exercir la voluntat de la majoria dels més de set milions de catalans, i de quasi mig milió de penedesencs, respectivament. Constatem un cop més que els partits polítics prioritzen la salvaguarda dels càrrecs i els interessos del seu grup parlamentari. Això no hauria de ser normal, tot sembla indicar que els partits tradicionals han perdut els papers, o no s’han actualitzat al ritme de les noves demandes socials i col•lectives. Ara la nova política es fa de baix cap dalt, i no a l’inrevés

 

Parlant de l’últim esforç per aprovar la llei de vegueries, el Sr. Regull afirma que les persones de la PVP desconeixem el funcionament del Parlament. Com pot dir això després de més de 10 anys de treball al Parlament? I que el Parlament en el darrer ple estava per altres històries? Doncs mireu, CIU va presenta una proposició de llei sobre un altre tema, en les mateixes condicions que la que demanàvem des del Penedès, per discutir-ne les esmenes a la totalitat.  I  també manifesta que no es va incloure a l’ordre del dia, per evitar una votació en negatiu. Dubtant fins hi tot, del que haguessin fet els altres grups. Com pot fer aquestes afirmacions? I especialment desafortunat trobem el comentari que la PVP ens vàrem activar una setmana abans de començar la campanya electoral. Pel qui no està molt ficat en el tema dóna a entendre que si la cosa no ha arribat a temps és perquè els de la Plataforma estàvem a la figuera. Volem deixar clar que després de 10 anys d’anar-hi al darrere vàrem aprofitar la presentació del llibre El Penedès era possible per fer un últim i gairebé desesperat esforç que ha acabat també sense resultat. Però diguem la veritat: Qui va paralitzat la proposició de llei durant tota la legislatura?  Qui va paralitzar les proposicions de llei en l’anterior legislatura? La resposta és CIU.

 

Durant la darrera dècada, des de la PVP hem portat la iniciativa i hem empès cap endavant, amb l’esperança que amb aquest impuls els polítics acabessin la feina -tasca que només poden fer ells- però no ha estat així.   Cal que hi hagi ensopegades, però ai del qui fa la traveta! Hem sigut els animadors més animats del poble, malgrat que per la seva pròpia naturalesa, una Plataforma ha de ser incòmoda i un xic revolucionària, ja que el reconeixement del Penedès amb tot el que això significa s’aplicarà no solament a unes poques persones, sinó al conjunt de la nostra societat de manera secular. La nostra opinió és que no està tot perdut en aquesta lluita.

 

No dubtem que Pere Regull és un fervent partidari de la Vegueria i que en el Parlament ha fet molts esforços perquè fos realitat.  Per això els de la Plataforma havíem procurat mantenir-hi sempre un diàleg fluid -i també amb altres diputats- en vistes a l’objectiu comú que perseguíem, i ens dol que s’acomiadi de diputat amb aquest repartiment generalitzat de culpes, que en certa manera també ens esquitxa. A partir d’ara el Sr. Pere Regull es dedicarà només a Vilafranca i a la comarca (?) i donarà pas als polítics penedesencs del seu propi partit i d’altres, que aniran a la llista com a candidats del nou Parlament que sortirà de les eleccions plebiscitàries del proper 27S, com Neus Lloveras de Vilanova i la Geltrú, Maria Sanserrich d’Igualada, o Maria Rosell de Sant Sadurní, que s’estrena... dones totes elles a les que els hi ha passat la patata calenta de la Vegueria, però que de ben segur ho sabran resoldre brillantment al principi de la nova legislatura; juntament amb les candidates d’ERC, Teresa Vallverdú de l’Arboç i Alba Vergés d’Igualada; i també, per part de la CUP en Joan Garriga “Nana” de Ribes. I que quedi clar, ens cal canviar les regles de joc, i en podem estar segurs que amb tots els que estem a favor del SI,  junts ho farem possible.