Comunicat 203, Reunions amb els Ajuntaments de les 4 capitals Penedesenques, 31.05.2016

Durant el darrer mes, membres de la plataforma per una Vegueria Pròpia ens hem reunit amb els portaveus dels grups municipals de les quatre capitals penedesenques. El moviment a favor de la Vegueria Penedès va tenir des del primer moment el suport dels ajuntaments, la immensa majoria dels quals van aprovar-ne mocions a favor. Ara que cal fer un darrer esforç per mirar d’aconseguir els objectius proposats, ens ha semblat oportú reprendre el contacte amb el món local, encara que sigui de forma reduïda i simbòlica focalitzada en els ajuntaments de les capitals. Van tenir lloc els dies que es detallen a continuació.

 

Igualada. 21 d’abril

Hi assisteixen els representants de CiU, PSC, ERC, CUP, DI-E, i PP (tots els grups)

 

Vilafranca. 24 d’abril

Hi assisteixen els representants de CiU, PSC, ERC, CUP i VeC. No hi assisteix el representant del PP

 

Vilanova. 9 de maig

Hi assisteixen els representants de CiU, PSC, ERC, CUP. S’excusen els representants de SomVNG i Cs i no hi assisteix el del PP

 

El Vendrell. 30 de maig.

Hi assisteixen els representants de PSC, CiU, ERC, SomVe, SSP, Cs i PxC. No hi assisteix el representant del PP

 

L’objectiu de les reunions era exposar el moment actual de l’Àmbit i la Vegueria Penedès i informar de les diferents reunions que s’han celebrat recentment amb diputats electes al Parlament  (Presidenta, parlamentaris penedesencs o encarregats dels afers penedesencs) i amb membres del Govern de la Generalitat (Vicepresident, Consellera de Governació i Conseller de Territori). Ultra donar informació, es volia també cercar la complicitat dels ajuntaments en aquestes demandes i demanar que influïssin en els seus partits perquè els hi donessin curs. Val a dir que la receptivitat ha estat gran en tots els assistents a les reunions, així con el suport a la causa penedesenca, llevat d’algunes previsibles resistències con les de Cs i PxC i la reiterada absència del PP llevat d’Igualada.

 

Un dels aspectes que més han valorat els representants municipals és que el fet que el Penedès sigui vegueria i disposi dels instruments que ja tenen els altres set àmbits (Pla territorial, Delegat del Govern i descentralització de serveis) pot ser l’oportunitat per donar un impuls excepcional a la societat penedesenca, a l’economia, la cultura, les comunicacions, el medi ambient, el benestar, etc.

 

Finalment s’ha incidit en la qüestió de la descentralització dels serveis de la Generalitat que s’haurà d’anar implementant en la mesura que l’Àmbit Penedès entri en funcionament. Creiem, i ho hem dit sempre, que seria un error concentrar les seus dels Departaments de la Generalitat en una única  població en funcions de capital de la vegueria. El Penedès està compost per quatre comarques d’un pes demogràfic similar (al voltant de 100.000 habitants cada una) i apostem per un model equilibrat en què aquestes delegacions es reparteixin a les quatre capitals comarcals. Caldrà al seu moment diàleg i acords entre elles per decidir els serveis més escaients que hauran d’albergar. Aquest model constituirà una solució innovadora i equitativa, que ha estat molt ben vist pels consellers Junqueras i Rull quan els el vàrem exposar.