La Fura 24.03.2006 - Triomf de la Plataforma per una Vegueria del Penedès al ple de l’Ajuntament de Vilafranca


La Plataforma per una Vegueria Pròpia va emportar-se dimarts una important victòria al ple de l’Ajuntament de Vilafranca, ja que es va aprovar la seva moció a favor de la vegueria del Penedès. Va tenir el suport dels onze vots de CiU-ERC-PP-CUP i l’oposició de PSC-ICV, a qui els van rebutjar les esmenes. El debat va ser tens, llarg i va despertar molta expectativa, amb més d’un centenar de persones a la sala. Fèlix Simon va ser el primer provegueria a parlar al ple.

Després de dues hores i mitja de debat, de tensió, d’incertesa, la Plataforma per una Vegueria Pròpia va abandonar exultant la Sala de Plens de la Casa de la Vila de Vilafranca, ja que havia aconseguit el seu primer objectiu d’una nova etapa en el camí per intentar aconseguir la vegueria del Penedès. El ple municipal havia donat suport a la seva moció per un resultat ajustat, ajustadíssim, com és el d’onze vots a favor (6 de CiU, 3 d’ERC, un del PP i un de la CUP) i deu en contra del grup del PSC-ICV. Un grup que, en veure rebutjades les seves esmenes parcials, va enrocar-se i va votar en contra d’un text que, asseguren, comparteixen parcialment. Encara que la seva manera de defensar la vegueria penedesenca és, ara per ara, poc creïble.

La moció va més enllà de les dues aprovades anteriorment (una de suport a la vegueria, que també va comptar amb l’oposició socialista, i una altra demanant un àmbit de planificació territorial per a les tres comarques, aprovada per unanimitat). En concret, demana crear una comissió amb sis representants de la plataforma i sis de l’Ajuntament (un de cada partit: PSC, CiU, ERC, PP, CUP i ICV); penjar cartells pro-vegueria a la plaça de la Vila i a les entrades de Vilafranca; reservar una pàgina al butlletí municipal; i concedir un ajut econòmic a la plataforma.

Una traca per començar
Instants abans de començar el plenari, la plataforma ciutadana que ha liderat la lluita contra-corrent per obtenir aquesta vegueria pròpia va fer esclatar a la plaça de la Vila una traca anunciant l’inici del ple. El Saló de Sessions es va omplir com poques vegades -mai?- ho ha fet en un ple. Al voltant d’un centenar de persones hi van ser presents, moltes d’elles amb pancartes, banderoles i adhesius pro-vegueria. També és inusual la presència de tres càmeres de televisió, dues d’elles d’àmbit nacional.


El qui va obrir el foc va ser el portaveu de la plataforma Fèlix Simon, que va fer una primera exposició de defensa de la seva moció, des d’un micro instal·lat expressament a la sala. Simon va engegar recordant que ja tenien l’adhesió de 7.814 firmes personals, més de 80 entitats, 34 ajuntaments i tres consells comarcals, i en part va dirigir les seves paraules al grup sempre més reaci a la vegueria, el PSC, que tot i així han estat 35 els regidors socialistes que hi han votat a favor i 18 s’han abstingut. Simon es va preguntar perquè el PSC de l’Alt Penedès no ha donat llibertat de vots als seus càrrecs electes en aquest tema. També va comparar l’actitud del PSC amb el cavall de Troia, ja que quinze dies enrere van voler entrar amb els seus soldats grecs dins la plataforma per fer-se’n els amos, “però no vam haver de rumiar gaire per saber què duien a la panxa”.

El portaveu de la plataforma va tancar la seva intervenció exposant que la ciutadania del Penedès hi guanyaria en benestar obtenint la vegueria pròpia, ja que tindria més és polític, més capacitat de decisió, un apropament del poder al ciutadà, més pes econòmic i una major promoció exterior.

Crítica de la CUP a Labandera
El primer regidor a parlar, Otger Amatller (CUP), va criticar la declaració institucional de l’alcalde Marcel Esteve per unilateral i, en al·lusió al diputat socialista Roberto Labandera, va dir que “cada vegada que hi ha un debat interessant a la vila el seu diputat diu mentides”. En aquest punt, l’alcalde el va tallar i li va demanar que “no opini sobre persones que no poden intervenir en el debat”. La resposta d’Amatller va ser que “jo no hi era el dia que em va citar a mi”, i va acabar amb el desig que “no ens trobem un cavall de Troia al mig de la Sala de Plens”.

Ramon Xena (ERC) va reclamar unitat d’acció a tots els partits, aprofitant el moviment ciutadà que ha dirigit aquesta reclamació, i va “exigir al Parlament que respecti la voluntat del poble del gran Penedès”. També va dir que “ja és hora que es prengui una iniciativa parlamentària i que ens defensin” els diputats de la comarca.

Pere Regull (CiU) va rebatre les declaracions prèvies del PSC segons les quals aquest ple era innecessari, amb tres arguments: perquè l’equip de govern no ha fet res en suport a la vegueria; per sensibilitzar la ciutadania que al Penedès es té una visió diferent de les coses que a Barcelona; i per reclamar al Govern català que en el seu qüestionari sobre el mapa de vegueries, que ha de passar a entitats i ajuntaments, la vegueria del Penedès sigui una opció a triar.


Josep Ramon (PP) es va limitar a demanar consens per tal de tenir més força, i va manifestar el seu suport a fer una campanya activa pro-vegueria del Penedès.


L’esmena del PSC-ICV a debat
Patro Recober (ICV) i Pep Colomé (PSC) van defensar l’esmena presentada pel seu grup. Una esmena que pretenia traspassar els poders a una hipotètica comissió d’àmbit comarcal, a constituir pel Consell Comarcal, amb sis representants de la Plataforma, 3 del PSC, 3 de CiU, 2 d’ERC, un del PP, un d’ICV, un de la CUP i un dels Independents; no penjar cartells ni cedir cap espai al butlletí municipal, si no ho decideix la comissió comarcal; i limitar l’ajut econòmic a la plataforma a 0,02 euros per habitant.


Recober va dir que tot el que es faci a Vilafranca, també s’hauria de fer a la resta de pobles de la comarca: “Vilafranca no pot ser una excepció”. Va recordar que ICV havia estat el primer partit a defensar la vegueria i, agafant el fil inicial del cavall de Troia, va dir que seria bo que tots junts, amb consens, poguessin arribar a Itaca.


Colomé va fer un repàs a les accions aprovades al ple de Vilafranca a favor de la vegueria i, per espolsar-se les crítiques de no haver-hi fet res a favor, va recordar que cap partit polític havia pres cap iniciativa parlamentària de recolzament a la vegueria.


2ª intervenció de la plataforma
Acte seguit, hi va haver la segona intervenció de la plataforma, ara per part de Dídac Gallego, que va proclamar la seva desconfiança en el PSC perquè “ha fet tots els papers de l’auca”, i va reclamar al plenari “una veu unànime, clara i diàfana que digui que aquesta institució farà tot el possible” per la vegueria.


De l’esmena, la CUP s’hi posicionà obertament en contra perquè li semblava que perseguia una estratègia dilatòria. Amatller veia “difícil sumar amb persones que tenen objectius contraris als teus”. En canvi, Josep Ramon (PP) es va mostrar propens a aprovar l’esmena perquè “una campanya a nivell comarcal potser seria més eficient”. Xena també s’inclinava a donar-hi suport per poder aprovar la moció per unanimitat, i fins i tot CiU va insinuar-ho, per no quedar-se sols votant en contra.


Recober va insistir en què la paritat en la comissió “no té lògica”; preferia una proporcionalitat, segons el pes de cada partit a la comarca, però deixant la plataforma (impulsora del projecte) en minoria. També va dir que posar cada ajuntament dos cèntims d’euro per habitant, era raonable. En aquest punt, Pere Regull va ser contundent: “l’Ajuntament de Vilafranca ha de liderar d’una vegada per totes el Penedès”. I considera que 0,02 euros per persones no és cap lideratge, ja que equivaldria a destinar uns simbòlics 700 euros a la plataforma, quan l’any passat se’n va gastar 9.000 en intercanvis amb Bühl, 30.000 en l’exposició “Vilafranca en marxa”, 28.000 en l’exposició “Vilafranca capital cultural” i 2.800 en banderoles per a les jornades d’enoturisme.


Votació final
Després d’una tercera intervenció de la plataforma, a càrrec de Simon, van demanar una última intervenció, que l’alcalde va denegar adduint que era suficient. Aleshores, els pro-vegueria de la sala es van posar drets en senyal de protesta i Marcel Esteve va rectificar. Va parlar en nom de la plataforma Josep Faura. Finalment era el torn de votació de l’esmena. En aquest punt, des del públic, Fèlix Simon s’alçà de la seva cadira i va ensenyar un cartell on posava “NO”. Tot semblava indicar que l’esmena prosperaria però aquest gest va donar un gir a la votació en darrer terme, i tan sols el PSC-ICV va votar la seva esmena, de manera que no es va aprovar. El mateix bloc CiU-ERC-PP-CUP va recolzar tot seguit la moció íntegra de la plataforma, amb el rebuig de PSC-ICV. Moció aprovada i ovació sonora a la sala. Al cap de dues hores i mitja d’intens debat.
VILAFRANCA EL PRIMER PAS

La moció aprovada dimarts a Vilafranca és només el primer pas de la nova etapa. Ara la plataforma per una vegueria pròpia presentarà la mateixa moció als ajuntaments de les altres dues capitals de comarcal (el Vendrell i Vilanova) i als tres consells comarcals (Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf); val a dir que totes sis institucions ja han donat suport a la vegueria del Penedès. Si s’aprova a tot arreu, hi haurà sis comissions paritàries; aleshores es pretén crear un consorci amb representants de les sis comissions i també amb els diputats i diputades del Penedès, per tal que defensin la vegueria penedesenca al Parlament de Catalunya.